Izjava Shoda za znanost v podporo cepljenju

Mednarodna mreža March for Science je v letošnjem letu z geslom »Let’s get FACTSinated« opozorila na pomembnost cepljenja in pozvala k čim večjemu odzivu na cepljenje proti virusu SARS-Cov-2. Tudi v organizacijskem odboru Shoda za znanost, ki je član mednarodne mreže March for Science, podpiramo cepljenje in se zavzemamo za čim hitrejšo in čim večjo cepljenost prebivalcev Slovenije.

Pri tem je pomembno dejstvo, da je cepljenje tako znanstveni kot tudi civilizacijski dosežek. Cepljenje proti virusu SARS-Cov-2 je ukrep, ki znanstveno dokazano in bistveno pripomore k zajezitvi pandemije ter tako izdatno prispeva k zmanjševanju prenosa okužb. Rezultati dosedanjega cepljenja so zelo spodbudni, saj kažejo na precejšnje izboljšanje stanja pandemije. Dokaz za to so predvsem države, kjer so že dosegli veliko precepljenost prebivalstva, posledično pa tudi zajezili epidemijo.

Hkrati cepljenje ni le zdravstveni, temveč tudi širše družbeni ukrep. Je dejanje solidarnosti in odgovornosti do tistih, ki zaradi svojih osebnih okoliščin, bodisi zdravstvenih bodisi zaradi svoje starosti, ne morejo biti cepljeni ali pa preprosto trenutno še nimajo dostopa do cepiva. S tem, ko se cepimo, ne varujemo le sebe, ampak tudi ostale, ki se ne morejo ali ne smejo cepiti.

Zdravi smo lahko samo, če so zdravi drugi. Svobodni smo lahko samo, ko so svobodni drugi.