Organizacijski odbor Shoda za znanost na sestanku s poslanskima skupinama NSi in SDS

V torek, 13. junija, so se predstavniki Organizacijskega odbora (OO) Shoda za znanost v Državnem zboru sestali s poslanci in poslankami poslanskih skupin NSi in SDS.

Ljudmila Novak (NSi) je uvodoma pripomnila, da je položaj v znanosti očitno res pereč, glede na visoko številko udeležencev sestanka iz vrst OO. V nadaljevanju srečanja je z zanimanjem prisluhnila predstavitvi in razlagam ter postavila tudi nekaj vprašanj. Med drugim jo je zanimalo, kaj OO meni o sodelovanju med podjetji in znanostjo, zakaj v ZDA industrija lahko financira razvoj znanosti in kako se znanstveniki v Sloveniji odločijo, kaj bodo raziskovali – ali obstaja kakšen načrt. Zavezala se je, da bo na seji DZ prihodnji teden postavila ustno ali pisno poslansko vprašanje ministrici Maji Makovec Brenčič, kako napreduje Zakon o raziskovalni in inovacijski dejavnosti.

Poslansko skupino SDS so zastopali Jelka Godec, Nada Brinovšek in Tomaž Lisec. Izrazili so strinjanje z zahtevami OO in povedali, da je bil po njihovem mnenju Pikalov predlog zakona dober. Pridružili so se kritiki na račun ARRS. Tomaž Lisec se je zavezal, da se bo pri dr. Mirjam Bon Klanjšček pozanimal, ali in kdaj namerava sklicati sejo Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino – po njegovem mnenju bi morala ta biti še pred poletjem, kot gostje pa bi morali biti povabljeni tudi predstavniki OO.