Poročilo o delu Organizacijskega odbora Shoda za znanost

Organizacijski odbor Shoda za znanost je od 19. aprila, ko smo se v zavidanja vrednem številu zbrali na shodu v Ljubljani (ponovno se vam zahvaljujemo, da ste se odzvali na naše vabilo), opravil kar nekaj sestankov s predstavniki oblasti. Ločeno smo se sestali s predsednikom Državnega zbora in predstavniki vseh poslanskih skupin: SD, ZL, NSi, SDS, SMC, zadnje srečanje z Desus je potekalo pretekli petek, 23. junija.

Srečanja s predsednikom Državnega zbora, dr. Milanom Brglezom, se je udeležila tudi predsednica Odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino, dr. Mirjam Bon Klanjšček.

Vsi naši sogovornice in sogovorniki so podprili vse ključne zahteve Shoda za znanost: obseg in načina financiranja (1 % BDP iz javnoproračunskih sredstev do leta 2020); sprejem novega zakona o raziskovani dejavnosti; imenovanja kompetentne skupine predstavnikov Vlade RS, ki bi v sodelovanju s predstavniki Organizacijskega odbora izdelali strateška izhodišča za nadaljnji razvoj znanosti v Sloveniji.

Strinjali pa so se tudi z našim predlogom (ki je obenem predlog Sveta za znanost in tehnologijo), da se v jesenskem rebalansu proračuna postavka za raziskovalno delo poveča za 40 miljonov evrov in da se določi stalen datum vsakoletnega razpisa ARRS za projekte.

Podporo naj bi stranke formalizirale na dodatni (32.) seji Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, ki smo jo izposlovali za torek, 4. julija 2017. Naše zahteve so sestavni del točke, ki govori o avtonomiji raziskovalnega dela ter transparentnem in stabilnem financiranju raziskovalnega dela. Članice in člane odbora smo opremili z ustreznimi gradivi.

 

Lep pozdrav,

Organizacijski odbor Shoda za znanost

26. 6. 2017